Aangesloten bij:
Vragen?
1. Kan een osteopaat iets voor uw klachten betekenen?
Een osteopaat is geschoold om een groot aantal klachten te behandelen. Artsen, paramedici en andere werkers in de gezondheidszorg zijn vaak nog onbekend met osteopathie en kunnen hierdoor afwijzend reageren. Zo’n eerste reactie is echter best begrijpelijk omdat het als doel kan hebben om u of uw kind te beschermen tegen ondeskundig handelen. Een geregistreerd osteopaat is opgeleid om deskundig en veilig te behandelen.
2. Is osteopathie een erkende vorm van gezondheidszorg?
Er zijn momenteel twee erkende opleidingen in Nederland. De toelatingseis is het diploma van een paramedische of medische opleiding (vaak fysiotherapie). De opleiding duurt vier jaar en wordt afgesloten met een thesis (een geschreven en te verdedigen stelling). Een erkende osteopaat heeft DO-mro achter zijn naam staan en is lid van het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) of de NOF (Nederlands Osteopathie Federatie). De vergoeding die een verzekering eventueel biedt, geldt alleen voor erkende osteopaten. Daarnaast nemen wij deel aan bij- en nascholingen. Osteopathie is een beschermd beroep.
3. Wat is het verschil tussen osteopathie en manuele therapie?
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie behandelt uitsluitend de botstukken. In het kort komt het hier op neer dat manuele therapie in Nederland geïntroduceerd is door G. v.d. Bijl sr. die zelf osteopaat was. Hij heeft een deel van het lichaam, het zgn. pariëtale deel (bewegingsapparaat) als uitgangspunt genomen voor therapeutische benadering via de botstukken, het skelet. Aan deze therapie heeft hij de naam manuele (met de handen) therapie (de genezing bevorderend) gegeven. Later is het begrip manuele therapie overgenomen door anderen zoals artsen voor hun manueel geneeskundige behandelingswijze, waarvoor ze een opleiding in Eindhoven hadden gevolgd. Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat (pariëtaal) als het orgaanstelsel (visceraal) als het zenuwstelsel (craniosacraal) behandelt. Dus manuele therapie is een gedeelte van de osteopathie.
4. Wat kan een osteopaat voor mij doen?
Aanleiding tot klachten kunnen zijn: ongevallen, sportblessures, overbelasting, spierverrekkingen, ontstekingen, operaties, littekens die bewegingsverlies veroorzaken, etc. We zien vaak dat klachten niet daar ontstaan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode (soms jaren) kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht. Het lichaam zal zelf proberen deze blokkades te compenseren c.q. op te heffen. Gewoonlijk lukt dat. Als dat niet lukt, is de osteopaat de aangewezen persoon om, d.m.v. zijn behandeling, deze blokkades op te heffen. U kunt bij de osteopaat met acute of chronische klachten terecht, zie de aandoeningen. Hiervoor is geen verwijzing van een huisarts/specialist nodig. Er is een vrije toegankelijkheid voor de osteopaat. Om alle aandoeningen op te noemen zou te ver strekken, maar voor meer informatie kunt u bij de dichtstbijzijnde osteopaat terecht.
1. Hoofd/Schedel
- Chronische vermoeidheidsverschijnselen, Fibromyalgie
- Posttraumatische klachten zoals whiplash
- Hoofdpijn
(migraine, spanningshoofdpijn, bijholte- en voorhoofdsholteontsteking, duizeligheid) - Concentratieproblemen bijvoorbeeld bij kinderen
- Middenoorontsteking, oorsuizen
- Kaakklachten
- Stressklachten
- Keelproblemen, waaronder slikklachten
- Aangezichtspijn
Bent u niet zeker of uw klachten door de osteopaat behandeld kunnen worden, overleg dan met uw behandelaar.
2. Borst
- Hyperventilatie en hartkloppingen
- Longklachten
- Ademhalingsproblemen
Bent u niet zeker of uw klachten door de osteopaat behandeld kunnen worden, overleg dan met uw behandelaar.
3. Buik
- Maagklachten
(zuurbranden, maagpijn) - Darmklachten
(obstipatie, diarree, spastisch colon) - Incontinentieproblemen
- Klachten na (buik)operaties
(littekenvorming, verklevingen) - Algemene buikklachten, soms medisch onverklaarbaar
- Menstruatiestoornissen
- Buikpijn
- Buikoperaties kunnen na verloop van tijd stoelgangproblemen, rugpijn, hoofdpijn, nek- schouderpijnen veroorzaken.
- Andere interne klachten, en vaak veel subtieler, zijn gevoelens en emoties. Organen en weefsels worden hierdoor beïnvloed. Langdurige stress en spanning zetten de (bij)nieren en darmen onder druk. Lever en gal hebben het zwaar te verduren als ergernis, irritatie, woede, niet kan worden geuit. Angst werkt verstijvend. Dit heeft nadelige gevolgen voor o.a. beweging van nieren en longen. We hebben het over gewone, dagelijks voorkomende emoties, maar het negatieve effect is het gevolg van het langdurig bestaan daarvan.
Bent u niet zeker of uw klachten door de osteopaat behandeld kunnen worden, overleg dan met uw behandelaar.
4. Wervelkolom
- Acute en chronische nek- en rugklachten
- Ziekte van Bechterew
- Pijn en/of stijfheid in o.a. nek, rug,
- Hernia
- Houdingsproblemen
- Een val op het staartbotje kan na verloop van tijd migraine of duizeligheid veroorzaken.
Bent u niet zeker of uw klachten door de osteopaat behandeld kunnen worden, overleg dan met uw behandelaar.
5. Ledematen
- Sportblessures zoals jumpersknee, knieschijfproblemen
- Verstuikingen
- Restless legs
- Artrose heup, knie
- Pijn en/of stijfheid in ledematen
- Bewegingsverlies van gewrichten en kapsels zoals Frozen shoulder of slijmbeursontsteking
- Pijn en/of stijfheid in schouder
- Peesaanhechtingsproblemen zoals tennisarm
- Carpaal Tunnelsyndroom
- RSI-klachten
- Een enkelblessure kan jaren later rugpijn of hoofdpijn veroorzaken.
Bent u niet zeker of uw klachten door de osteopaat behandeld kunnen worden, overleg dan met uw behandelaar.
6. Overige
- Astma
- Eczeem en allergieën
- Bekkenbodemproblemen zoals bekkeninstabiliteit
- Pre- en postnatale problemen
- Ook een zware bevalling of een vacuümverlossing waarbij het schedeltje van de baby veel te lijden heeft, kan aanleiding geven tot bewegingsverlies Dit kan bij kinderen leer-, gedrags- of motorische stoornissen tot gevolg hebben.
- Erfelijkheid kan een rol spelen; bepaalde families hebben van nature een hardere of stuggere bouw.
- Overbelasting door verkeerde voeding kan uiteindelijk leiden tot ophoping van gifstoffen, waardoor de weefsels verharden.
- Bewegingsverlies ontstaat door oorzaken van buiten af of door processen in het lichaam zelf. Overbelasting van weefsels speelt hierbij een centrale rol. Te grote krachten van buitenaf tasten de kwaliteit van weefsels aan, dit leidt tot verhardingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een harde val of kneuzing (ook in het verre verleden), een operatie, botbreuk of soms zelfs een gecompliceerde tandheelkundige behandeling.
5. Kunnen baby’s en kleine kinderen ook behandeld worden?
Een aantal problemen bij kinderen ontstaan tijdens de geboorte. Een te nauw geboortekanaal, een stug bekken van de moeder of hulpmiddelen bij de bevalling kunnen de flexibiliteit van het schedeltje veranderen. Op den duur kan dit leiden tot problemen als: groeistoornissen, motorische achterstand, huilen, onrust en klachten variërend van oorontstekingen tot long- of darmproblemen. Als een kind regelmatig naar een arts moet vanwege dit soort klachten is osteopathie een veilige methode om veel problemen te verhelpen of te voorkomen.
De handgrepen van een osteopaat zijn zacht. Zo zacht zelfs, dat baby’s kort na de bevalling behandeld kunnen worden. Kinderen vinden de behandeling over het algemeen prettig, omdat het hen een ontspanning geeft die ze voorheen niet kenden.
Wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten toonde aan dat kinderen die regelmatig schedelbehandelingen ondergingen, op school aanzienlijk beter presteerden, zowel wat leerprestaties als wat sociaal gedrag betreft.
Enkele voorbeelden:
- Keel-, neus-, en oorproblemen zoals overmatige voorhoofdsholteontstekingen, terugkerende verkoudheden, middenoorontstekingen, keel- en amandelontstekingen.
- Gedrag- en leerproblemen zoals hyperactiviteit, dyslexie, dyspraxie .
- Epilepsie.
- Bedplassen.
- Wervelkanaalaandoeningen zoals scoliose.
- Ontwikkelingen van de tanden vooraf en tijdens en na orthodontistische behandeling.
- Buitensporig huilen, braken van pasgeborenen.
- Darmkramp of kolieken en acute buikpijn.
- Voorkeurshouding of dwangstand van het hoofd.
- Blokkades die pijn geven in bijvoorbeeld de rug door sportblessures of valpartijen.
6. Hoe onderzoekt een osteopaat?
De osteopaat zal een uitgebreid gesprek met u hebben (anamnese). Deze belangrijke informatie zal de osteopaat een indruk geven over de primaire oorzaak van de klacht. Vervolgens wordt de patiënt ‘van top tot teen’ onderzocht, ongeacht de klacht. De osteopaat zal alle bewegingssystemen op beweeglijkheid testen. Zo kan hij er achter komen waar zich de blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam bevinden die met de klachten verband houden. Zelfs minuscule bewegingsstoornissen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat u in het vraaggesprek duidelijk alle doorgemaakte aandoeningen vermeldt. Daarna bespreekt hij de gevonden stoornissen met u en legt u uit hoe de stoornis kon ontstaan, hoe uw klachten verholpen kunnen worden en hoe u mogelijk in de toekomst klachten zult kunnen voorkomen.
7. Hoe behandelt een osteopaat?
De behandeling is gericht op het verhelpen van de bewegingsbeperkingen t.g.v. de primaire oorzaak en de compensaties. De osteopaat gebruikt een groot aantal specifieke behandelingsmethoden om de gevonden bewegingsverstoringen te behandelen. Hij maakt uitsluitend gebruik van manuele (met de handen) technieken en gebruikt geen apparatuur of medicijnen.
8. Hoe vaak moet ik behandeld worden?
Een behandeling duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten. Tussen behandelingen zit minimaal 1 tot 2 weken, zodat het lichaam aan de nieuwe situatie kan wennen. Hoe meer de genezing vordert, hoe verder de behandelingen uit elkaar liggen. Meerdere behandelingen zijn soms nodig om een optimaal evenwicht te bereiken. Na de behandeling moet het lichaam de tijd en de kans hebben om zijn zelfgenezende krachten ten volle te ontplooien om het probleem zelf op te lossen (zelfgenezing).
9. Wat kost osteopathie?
De Nederlandse Mededingings Autoriteit hanteert de regel dat er geen prijsafspraken door een beroepsgroep mogen worden gemaakt. Er is daarom geen vastgestelde prijs voor een osteopatische behandeling te geven.
De tarieven:
30 minuten: € 51,00
45 minuten: € 73,00
60 minuten: € 92,50
10. Zit osteopathie in het verzekeringspakket?
Osteopathie wordt door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Voor een lijst van verzekeringen die Osteopathie geheel of gedeeltelijk vergoeden klikt u op onderstaande link. www.osteopathie.nl