Het viscerale systeem

Dit is bekend als de inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel. Het gaat hoofdzakelijk om onbewuste bewegingen. Denk hierbij aan hart, long, darmen en maag. Wanneer er een verminderde beweging tussen de organen en de omgeving is, verminderd de doorbloeding en de lymfecirculatie van de betreffende organen. Door de behandeling heb je een positief effect op de circulatie van de lymfe en het bloed. Dit heeft ook effect op het zenuwstelsel.

Voorbeeld: 
Behandeling van de buik
Waarom kan een behandeling van de nieren in de osteopathie wenselijk zijn? In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat een nier onder invloed van de ademhaling dagelijks een afstand aflegt tussen de 600 en 1000 meter. De nier bevindt zich in een ‘bindweefselkoker’ die gevuld is met vloeibaar vet. Weliswaar drijft de nier daar natuurlijk niet los in, maar is met die “koker” verbonden d.m.v. bindweefseldraden die de nier een zekere bewegingsvrijheid geven. Bij een diepe inademing kan het voorkomen dat de nier onder invloed van het middenrif 10 cm naar beneden bewogen wordt, bij de uitademing wordt dat weer gecorrigeerd. Bij een normale ademhaling is de ‘bewegingsuitslag’ van de nieren ca. 3 cm. Dit keer de gemiddeld 20.000 ademhalingen per dag geeft een afstand van ca. 600 meter.

Om nu osteopatisch bijv. een nekklacht te behandelen, is het zeer wenselijk ook te kijken of er sprake is van een bewegingsbeperking van het orgaan “nier” en dit eventueel te behandelen. 

Dit is slechts één voorbeeld van een groot arsenaal aan mogelijkheden.