Het parietale systeem

Dit is bekend als het bewegingsapparaat (bewegingen van gewrichten, kapsels, banden en spieren). Denk hierbij aan onder andere lopen, dansen en springen. Wanneer er een bewegingsbeperking is ontstaan dan kan een wervel niet meer goed bewegen. Een geblokkeerd (slecht bewegend) gewricht geeft pijn. We kunnen dan bijvoorbeeld moeilijk onze rug strekken of de heup buigt onvoldoende. Door een voorzichtige mobilisatie of een manipulatie wordt de beweeglijkheid hersteld. Er treedt dan een normalisatie op van het sympatisch deel van het zenuwstelsel, waardoor de pijn afneemt.

Voorbeeld:
Behandeling van de wervelkolom 
Voor verschillende delen van de rug heeft de osteopaat verschillende technieken tot zijn beschikking waardoor hij in staat is om zeer nauwkeurig te beoordelen hoe een wervel (verkeerd) functioneert en dit functioneren waar nodig te herstellen. 
De gebruikte technieken variëren van zeer subtiel tot behoorlijk stevig (manipulatie). Een osteopaat zal de keuze van zijn techniek laten afhangen van de mate van pijn, de leeftijd en de bouw van de patiënt en van de medisch gestelde diagnose.